Impozitul datorat pentru inchirierea proprietatii
Incepand cu 1 ianuarie 2024 se reintroduce cota forfetara de 20% pentru impozitul pe venitul din chirii. După ce în 2023 a fost eliminată cota forfetară de 40%, iar impozitul anual de 10% s-a aplicat asupra întregului venit obținut din închiriere, din 2024 se reintroduce o cotă forfetară, dar de 20% din venitul brut, iar impozitarea de 10% se aplică doar asupra venitului rămas, adică asupra a 80% din venitul brut.
Cum calculezi impozitul datorat?
Acum, poți estima cu ușurință impozitul pe care îl ai de platit pentru proprietatea ta. Oferim un instrument simplu și eficient, conceput pentru a-ți oferi transparență și claritate în procesul de calcul al impozitului. Folosește acest instrument gratuit pentru a anticipa costurile asociate proprietății tale și pentru a lua decizii informate. La Maia Imobiliare, ne străduim să aducem servicii utile și accesibile pentru a sprijini comunitatea în gestionarea eficientă a proprietăților lor.
Se plateste CASS la inchiriere?
Persoanele care obțin venituri din chirii, în anumite condiții, datorează și CASS (Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate).
Rămân neschimbate în 2024 pragurile de la care se plătesc asigurările de sănătate (respectiv 6-12 și 24 de salarii minime brute pe economie) dar există o dezbatere despre ce nivel de salariu minim brut se ia în calcul în 2024, pentru veniturile din 2023, dat fiind că în 2023 au fost două salarii minime brute, respectiv 3.000 și 3.300 de lei. ANAF a clarificat că pentru veniturile din 2023 se vor plăti asigurări calculate la salariul minim brut de 3.000 de lei. Pentru veniturile din 2024 – se va aplica salariul mimim brut valabil în 2024, care momentan este 3.300 Lei.
Nivelul a șase salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe țară.
Nivelul de 12 salarii minime brute pe țară – în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară.
Nivelul de 24 salarii minime brute pe țară – în cazul veniturilor anuale din chirii de peste 24 salarii minime brute pe țară.
Acest aspect este crucial pentru a asigura o evaluare completă a obligațiilor fiscale asociate veniturilor din chirii.