Certificatul Energetic

certificatul energetic one estate romania

Certificatul energetic sau de performanta energetica

Certificatul energetic. Cine doreste sa vanda sau sa inchirieze o locuinta vor constata ca la intocmirea documentelor vor avea nevoie de acest act.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul energetic este un document ce cuprinde informatii referitoare la eficienta unei cladiri din punct de vedere energetic, mai exact face referire la cantitatea de energie consumata pentru a incalzi, ilumina si produce apa calda menajera intr-un imobil.

Calculele necesare intocmirii unui astfel de document sunt realizate de o persoana specializata, denumita auditor energetic atestat.

Certificatul de performanta energetica prezinta doi indicatori importanti:
  • clasa energetica, cuprinsa intre A si G (clasa A fiind cel mai eficienta din punct de vedere energetic) si
  • nota energetica (cuprinsa intre 1 si 100, nota 100 fiind cea mai buna).

Calculand consumul de energie, certificarea energetica este puternic influentata de nivelul de izolare termica al locuintei fata de exterior si sol, acestea fiind zonele pe unde caldura se poate pierde (prin ferestre neetanse sau de proasta calitate, pereti cu calitati de izolarfe termica redusa etc.).

Certificatul de performanta energetica se obtine in urma documentelor depuse de solicitant, fiind necesara si obligatorie si o vizita a locuintei.

Cand este nevoie de un certificat energetic?

Cele mai dese situatii care implica prezentarea unui certificat energetic sunt tranzactiile imobiliare.

In lipsa certificatului de performanta energetica contractul de vanzare-cumparare poate fi declarat nul (nulitate relativa, poate fi atacat in instanta).

De altfel, in situatia in care este vorba despre un apartament ce se achizitioneaza prin programul Prima Casa, exista conditia ca locuinta ce urmeaza a fi achizitionata prin intermediul creditului sa fie incadrata in clasele de eficienta energetica A, B sau C, lucru ce se poate dovedi doar printr-un certificat energetic.

De asemenea, certificatul energetic este necesar si pentru inscrierea rolului fiscal al cladirii sau pentru inchirierea imobilului respectiv.

Documentul a devenit obligatoriu inca de la 19.07.2013 in situatia in care un spatiu de locuit se vinde, se inchiriaza sau se doreste reabilitarea termica a acestuia.

Este sarcina proprietarului care vinde sau inchiriaza sa se ocupe de obtinerea certificatului energetic.

In cazul cladirilor noi, documentul trebuie sa fie obtinut de investitor, fiind inclus in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor.

In plus, e bine de stiut ca acest certificat de eficienta energetica are o valabilitate de 10 ani de la momentul eliberarii.

Actul ofera o imagine de ansamblu asupra costurilor de intretinere si a eficientei energetice a cladirii, evidentiind, totodata, aspectele ce pot fi imbunatatite pentru obtinerea unei clase energetice mai bune.

Astfel, certificatul energetic te poate ajuta si la cresterea valorii pe piata unei locuinte destinate vanzarii.

Tot mai multi oameni sunt interesati de achizitionarea unui apartament sau a unei case ce se afla intr-o clasa energetica buna, pentru a avea costuri de intretinere cat mai avantajoase.

Certificatul energetic nu trebuie sa fie confundat cu notiunea de audit energetic.

Auditul este o lucrare mult mai complexa, ce pune la dispozitia solicitantului si solutii de reabilitate si modernizare a instalatiilor termice, energetice si a celor de apa calda.


Vezi si:

Compare listings

Compara