Certificatul Energetic / Perfomanta Energetica

certificatul energetic sau de performanta enegetica

Certificatul Energetic sau Certificatul de Performanta Energetica.

Este un document prin care se  stabileste si se atesta, performanta energetica a unei cladiri.

Acest lucru se realizeaza de catre un expert autorizat, printr-o analiza termica si energetica, in care se detaliaza principalele caracteristici termice si energetice ale constructiei si instalatiilor aferente acesteia.

De ce este nevoie de Certificatul Energetic?

In primul rand pentru ca prezentarea Certificatului de Performanta Energetica la incheierea oricarei tranzactii imobiliare de vanzare, inchiriere sau intabulare a unei cladiri noi, reprezinta o obligatie legala prevazuta in Legea 159/2013, care a intrat in vigoare in 19 iulie 2013.

“Art. 131. – (1) Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz.

(2) La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.

(3) La data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.

(4) Contractele de vanzare-cumparare incheiate fara respectarea prevederilor alin. (1) sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil”.

In al doilea rand, constatam o preocupare constanta a autoritatilor pentru cresterea performantelor energetice ale cladirilor, in acord cu normele Uniunii Europene.

Programul de reabilitare termica a cladirilor care se deruleaza in prezent, este finantat in proportie de 60% din bani europeni, din Fondul European pentru dezvoltare regionala si de la bugetul de stat, iar restul de 40% reprezinta contributia administratiilor locale si asociatiilor de proprietari.

In fine, un alt aspect important il reprezinta incadrarea cladirilor in clase de performanta energetica.

Astfel, Certificatul de Performanta Energetica ii ofera cumparatorului/chiriasului unei locuinte toate informatiile cu privire la consumul de energie si, deci, la ce nivel se vor ridica sumele necesare pentru intretinerea lunara si cele pentru reabilitare termica, astfel incat locuinta sa fie adusa la parametri superiori din punct de vedere energetic.

Acest lucru va cantari foarte mult in pretul de vanzare sau de inchiriere al cladirii respective.

Cine intocmeste Certificatul de performanta energetica si cat timp este valabil?

Certificatul de Performanta este intocmit de catre auditori energetici autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Termenul de valabilitate al Certificatului de Performanta Energetica este de 10 ani.

Care sunt clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda?

In functie de performanta energetica certificata, cladirile se clasifica in 7 clase pe o scara energetica, incepand de la clasa A, caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G ce corespunde celui mai ridicat consum specific de energie.

Clasa A presupune un consum de energie pentru asigurarea unor conditii optime de trai(caldura, apa calda, iluminat) mai mic de 125 kwh/mp/an.

De partea cealalta, clasa G presupune un consum de peste 820 kwh/mp/an.

Majoritatea cladirilor din Romania se incadreaza in clasele energetice C si D.

Criteriile dupa care se stabileste incadrarea unei cladiri intr-o anumita clasa energetic sunt:

grosimea peretilor,

tipul de zidarie,

tipul de acoperis,

starea subsolului,

starea coloanelor de incalzire,

performanta sistemului de incalzire sau de aerisire.

Toate aceste informatii se obtin prin cercetarea la fata locului de catre un auditor autorizat, din documentele specifice sau, in lipsa acestora, din informatiile provenite de la proprietar sau prin masuratori specifice.


Join The Discussion

Compare listings

Compare
vanzarea unei proprietati

Hire a professional to do the job!

Hire a professional to do the job!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email