Certificatul de performanță energetică

Certificatul de Performanță Energetică ONE Estate Romania

Ce este un Certificat de Performanță Energetică?

Certificatul de Performanță Energetică (CPE) oferă informații importante despre eficiența energetică a unei clădiri. Mai precis, indică cantitatea de energie consumată pentru încălzire, iluminat și producerea apei calde menajere într-o proprietate. Calculele necesare pentru un astfel de document sunt efectuate de o persoană specializată, cunoscută sub numele de auditor energetic certificat.

CPE afișează două indicatori critici:

  • Clasa Energetică, care variază de la A la G (cu clasa A fiind cea mai eficientă energetic).
  • Scorul Energetic, care variază de la 1 la 100 (cu 100 fiind cel mai bun).

Certificarea este puternic influențată de nivelul de izolare termică al proprietății, în special în zonele unde căldura poate fi pierdută, cum ar fi prin ferestre slab izolate, pereți cu proprietăți scăzute de izolare termică, etc.

CPE se obține în urma depunerii documentelor necesare de către solicitant, iar o vizită la proprietate este obligatorie.

Când este necesar un Certificat de Performanță Energetică?

Cele mai comune situații care necesită un CPE sunt tranzacțiile imobiliare. Fără CPE, un contract de vânzare poate fi declarat nul (nulitate relativă, care poate fi contestată în instanță).

De asemenea, pentru proprietățile achiziționate prin programul “Prima Casă”, locuința trebuie să se încadreze în clasele de eficiență energetică A, B sau C, ce pot fi verificate doar cu un CPE.

CPE este necesar și pentru înregistrarea clădirii la autoritățile fiscale sau închirierea proprietății.

Din 19 iulie 2013, CPE este obligatoriu ori de câte ori un spațiu rezidențial este vândut, închiriat sau supus reabilitării termice.

Cine este responsabil pentru obținerea Certificatului de Performanță Energetică?

Este responsabilitatea proprietarului de proprietate care vinde sau închiriază să obțină CPE. Pentru clădirile noi, investitorul trebuie să obțină documentul, deoarece acesta face parte din documentația necesară pentru finalizarea lucrărilor.

De asemenea, este important de știut că CPE este valabil timp de zece ani de la data emiterii.

Documentul oferă o imagine de ansamblu a costurilor de întreținere și a eficienței energetice a clădirii, evidențiind aspectele care pot fi îmbunătățite pentru a atinge o clasă energetică mai bună. Astfel, CPE poate ajuta și la creșterea valorii de piață a unei proprietăți destinate vânzării.

Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați să cumpere un apartament sau o casă cu o clasă energetică bună pentru a beneficia de costuri de întreținere avantajoase.

CPE nu trebuie confundat cu conceptul de audit energetic. Un audit este o lucrare mai cuprinzătoare care oferă solicitantului soluții pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor termice, energetice și de apă caldă.

Compare listings

Compare